Aktekke Camii, Karaman merkezde İmaret Mahallesi'nde bulunmaktadır. Camii; çevresinde hamamı, derviş hücreleri, güney ve batısında haziresi (mezarlığı) ve içerisindeki türbe ve mezarları ile bir külliye şeklindedir. Halk arasında Aktekke Camisi olarak bilinen camiye, içerisinde Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'un türbesinin bulunması nedeniyle Mader-i Mevlâna Camii'de denilmektedir. 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Büyük Türk mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş, burada evlenmiş ve yedi yıl kalmıştır. Cami içerisinde sol tarafta ayrılmış olan mekanda Mevlana’nın annesi, abisi ve yakınlarına ait 21 adet taştan yapılmış sandukalı mezar bulunmaktadır.
Fisandon Kilise Cami Karaman’ın 7 kilometre güneyinde Dereköy Köyü içerisinde kayalık bir tepe üzerinde yapılmıştır. Yapının tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 9-10'uncu yüzyıllar içinde yapılmış olduğu düşünülmektedir. Haç planlı yapıda, haçın kolları üzeri beşik, aralarda kalan köşe hücreleri ise çapraz tonozlarla örtülmüştür. 16'ncı yüzyılda Karaman Beylerbeyi Sinan Paşa tarafından kuzey bölümüne bir giriş ve minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.
Karaman Taşkale Köyü sınırları içerisinde köy merkezinin 9 kilometre güneyinde İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alır. Uzunluğu 1356 metredir. İçerisinde sarkıt, dikit ve traverten havuzları bulunan bir doğa harikasıdır. Miyosen kireç taşlarında gelişen mağara sistemi, birbirinin devamı olan iki mağaradan oluşmuştur. Bütünüyle yatay olan mağaralar damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. MTA Genel Müdürlüğü tarafından fizibilitesi yapılan mağaranın içerisine yürüyüş yolu ve aydınlatma yapılarak 2013 yılında turizme açılmıştır.
Karaman Merkez Taşkale Kasabası sınırları içerisinde bulunan Tahıl Ambarları, Taşkale içinde killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 250’nin üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Kaya yüzeyindeki nişlere tutunarak çıkılmakta, zincirli makara sistemi ile tahıl ürünleri taşınmaktadır. Killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu tahıl ürünlerinin uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar, bugünün modern buzdolaplarının işlevini görmektedir. Tahıl ambarlarında ürünler 30 yıl bozulmadan saklanabilmektedir.
Ermenek, Karaman iline bağlı bir ilçedir. Kentin tarihteki adı Yunanca: Γερμανικόπολις Germenikopolis`tir. Kimi zamanlarda Ermenak (yükseklerde yaşayan yiğit insanların ülkesi) olarak da anılan ilçe, Karamanoğulları Beyliği'ne başkentlik de yapmış olan ve nüfusunu Avşar Türkmenlerinin oluşturduğu önemli bir yerleşim iken, bu beyliğin yıkılması ve ardından gelen Osmanlı dönemiyle birlikte, Adana Eyaleti'ne bağlı İçel Sancağı'nın "Paşa Hassı" olarak yönetilmiştir. 1845 Yılında Konya Vilayeti'ne bağlı sancak merkezi olmuş, 1910 yılında ilçe yapılmış, önce Konya'ya sonra Mersin'e bağlanmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile beraber yeniden Konya'ya bağlanmış, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla Karaman'a bağlanmıştır. Dünyanın önemli mağaralarından biri olan Maraspoli'yi de içinde bulunduran ilçe, denizden oldukça yüksekte Göksu nehri kıyısında yerleşmiştir.
Karaman Kalesi’nin 11'inci yüzyılın sonlarında 12'nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Kale, iç içe üç surdan oluşmaktadır. Bunlar dış, orta ve iç kale olarak isimlendirilmektedir. Bunlardan höyük üzerinde yer alan iç kale sağlam olarak günümüze ulaşabilmiştir. İç kale Bronz Çağ, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyan bir höyük üzerinde yer alır. Dördü yuvarlak, beşi dört köşe olmak üzere dokuz kuleden oluşmaktadır. Osmanlılar 1465 yılında iç kaleyi onarmışlardır. Bu onarımlarda daha önce yıkılmış olan yapıların kitabeleri ve mimari parçaları kalenin beden duvarlarında kullanılmıştır. Höyüğün etrafını dolaşan orta kale surlarının ise bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Kale Selçuklular Dönemi'nde yenilenme görmüş, kent Karamanoğulları’nın egemenliğine girdiğinde kentin surları tekrar yenilenmiştir.
Karaman'ın en eski mahallelerinden Tapucak Mahallesi, Birinci Dünya Savaşı ve mübadele öncesinde Türklerle beraber yoğunluklu olarak Ermeniler ve Rumlar'ın bir arada yaşadığı bir mahalledir. Mahallede aynı alanda Bizans mimarisinden Çeşmeli Kilise, Osmanlı mimarisi olan Yeni Hamam, Karamanoğlu mimarisinden Araboğlu Cami, tarihi Türk, Ermeni ve Rum evlerini bir arada görmek mümkündür. Çeşmeli Kilise, Karadağ'da Binbir Kilise'de bulunan küçük bazilikaların bir örneğidir. Uzunlamasına üç sahınlı kesme taşla inşa edilmiş bir yapıdır. Bizans Devri'ne aittir. Cumhuriyet Dönemi'nden sonra 1980'li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılmış ve dış mimarisini bozmayacak şekilde içerisine bazı eklentiler yapılmıştır. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilen yapı 2007 yılında restore edilmiştir. Restorasyon sonrası sergi, toplantı salonu, müzik dinletileri gibi sanatsal etkinlikler için kullanılan kilise ziyarete açıktır.
Karaman Öğretmenevi
Fenari Mah. Kazım Karabekir Paşa Cad. No:29 0541 780 2411 http://www.karamanogretmenevi.com.tr/
Karaman İl Özel İdaresi
Üniversite mahallesi İbrahim Öktem Cad. No:130 03382261500 www.karamanozelidare.gov.tr/
Bu yayın T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Mevlana Kalkınma Ajansı aracılığı ile uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklediği Karaman’da Mutfak Sanatlarının Turizme Katkısı Projesi kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili tek sorumluluk Karaman İl Özel İdaresi’ne aittir ve Mevlana Kalkınma Ajansı’nın ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün görüşlerini yansıtmaz.
Copyright© 2024 Karaman'da Yöresel Lezzetler - Tüm Hakları Saklıdır |Aydınlatma Metni