Karaman'a Özgü Lezzetler

Image

Tahinli Pide


Malzemeler

Pide Hamuru İçin 4 su bardağı un 1 su bardağı su 1 paket instant maya 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı şeker İç Harcı İçin 1 su bardağı tahin 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi 2 yemek kaşığı şeker (isteğe bağlı) 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)


Hazırlanışı

Hamurun Hazırlanışı Öncelikle pide hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içerisine un, tuz, şeker ve instant mayayı ekleyin. Karıştırdıktan sonra yavaş yavaş suyu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz kıvam alana kadar yoğurun, ardından zeytinyağını ilave edin ve hamuru 10-15 dakika daha yoğurun. Hamurunuzun üzerini örtüp, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. İç Harcının Hazırlanması İç harcı için tahini derin bir kaba alın ve üzerine ince çekilmiş ceviz içini ekleyin. İsteğe bağlı olarak şeker ve tarçını da ekleyerek karıştırın. Homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın. Pidenin Şekillendirilmesi Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları unlu bir zeminde açın. Hamurların ortasına tahinli iç harcını yerleştirin. Kenarlarını kapatarak pide şekli verin. Pidelerin üzerine bir miktar zeytinyağı sürerek fırın tepsisine yerleştirin. Pidenin Pişirilmesi Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, pidelerin üzeri altın rengi alana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pidelerin dış kısmı çıtır çıtır, iç kısmı ise yumuşak olmalıdır. Fırından çıkan pideleri biraz dinlendirdikten sonra sıcak servis yapabilirsiniz.

Image

Mayalı Ekmek


Malzemeler

1 kilo un (5 su bardağı) Yarım çay bardağı sıvı yağ 2 su bardağı ılık süt 1 su bardağı ılık su 1 yemek kaşığı tuz 1 adet yaş maya


Hazırlanışı

Maya ılık süt ve su yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Un ve tuz eklenip 5 dakika kadar yoğrulduktan sonra sıvı yağda eklenip biraz daha yoğrulur. Hamur kabının ağzı kapatılıp 30 dakika mayalanması beklenir. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapılır ve kurumaması için üzeri bez ile örtülür. İlk yaptığımız bezeden başlanarak tabak büyüklüğünde açılır. Önceden ısıtılan tavada yada silexte açtığımız ekmekler pişirilir. Yumuşak kalması için bir bezin içerisine koyulur.

Image

Şebit Pilavı


Malzemeler

Et (Koyun, Hindi, Tavuk) 1 kg. tereyağı 3 çorba kaşığı Domates salçası 3 çorba kaşığı kırmızıbiber 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı yeşilbiber 5 adet domates 3 adet nohut 1 Su bardağı bulgur 3 Su bardağı Et suyu 4 Su bardağı


Hazırlanışı

Pilav üzerine dökülecek etin (kebap) hazırlanışı: Bir tencereye iki çorba kaşığı salça tereyağı, önceden hazırlanmış haşlanmış et, kırmızı biber ve et suyu konularak 5 dakika kaynatılır. Pilav: Tencereye 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı salça, 3 adet domates, 3 adet yeşil biber hazırlanıp 6 su bardağı et suyu konularak 15-20 dakika süre ile kısık ateşte pişirilir. Pişirilip ve 10 dakika dinlendirildikten sonra pilav tabaklara konularak önceden hazırlanan kebap (et) ve baharat üzerine dökülerek şebit ekmek (yufka) ile servis yapılır. Genellikle yufkaya sarılarak, yanında ayran ile yenilir.

Image

Ermenek Helvası


Malzemeler

Kayıtlarımızda bilgi bulunmamaktadır.


Hazırlanışı

Kayıtlarımızda bilgi bulunmamaktadır.

Image

Guymak Tatlısı


Malzemeler

500 g kaymak 250 ml. süt 400 g un 800 g şeker 750 ml. su 5 ml. limon suyu 50 g bal


Hazırlanışı

Kaymak, un ve süt birlikte karıştırılarak pembemsi bir renk alana kadar yarım saat kavrulur. Kavrulan bu karışım orta boy bir tepsiye yayılarak fırında 15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Diğer taraftan şeker su bal ve limon ile hazırladığımız şurup, fırından çıkan tatlının üzerine sıcak olarak dökülür. Şurup çektikten sonra dilimlenerek servis yapılır.

Image

İlisıra Dolması


Malzemeler

Taze veya kuru patlıcan uzun ince doğranmış Bulgur Kıyma Maydanoz Baharat Tereyağı Salça Tuz Domates


Hazırlanışı

Kuru patlıcan haşlanır. Kıyma, bulgur, rendelenmiş domates, salça maydanoz ve baharat ilave edilen harç karıştırılır ve el içerisinde oval olarak içli köfte haline getirilir. Daha sonra haşlanmış patlıcanlar dışında sarılarak tencereye yerleştirilir. Üzerine örtecek kadar su konur. Tuz ilave edilir. Bir ağırlık konarak ağzı kapatılır ve 45 dakika pişirilir. Sarımsaklı süzme yoğurt ilave edilerek yenir.

Image

Arabaşı Çorbası


Malzemeler

2 tavuk göğüs eti 7 su bardağı su 2 çay kaşığı salça 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber 20 gram margarin 1 çorba kaşığı un 1 limonun suyu 1 tatlı kaşığı nane Hamur için: 7 su bardağı su 1 su bardağı un Tuz


Hazırlanışı

Arabaşı hamur için, büyük bir tencerede 1 çay kaşığı tuz ilave edilmiş 5 su bardağı suyu kaynatın. Kalan 2 bardak soğuk suyla unu karıştırıp bulamaç haline getirin. Süzgeçten geçirip kaynayan suya hızla karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Hamuru yaklaşık iki parmak kalınlığında bir tepsiye döküp ılınmaya bırakın. Dinlenmesi için buzdolabında 1 saat bekletin. Servis yapmadan önce hamuru kesin. Arabaşı Çorbası için, büyük bir tencereye tavuk etini alın. Sulandırılmış 1 çorba kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiberi ilave edin. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin ve parmak büyüklüğünde parçalara ayırın. Bir tavada margarini eritip unu kavurun. Kalan salça ve biberi ilave edip 3-4 dakika daha kavurun. Bu karışımı, sıcak tavuk suyuna karıştırarak ilave edin. Tavukları ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine hazırladığınız hamurlardan ilave edin ve limon suyunu gezdirin. Nane serpiştirin. Sıcak servis yapın.

Image

Calla


Malzemeler

1 kilo kuşbaşı et kuzu eti 8 adet patlıcan 5 adet domates 10 adet sivri biber 3 adet soğan 2 baş sarımsak 2 yemek kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı karabiber 1 tatlı karşılığı pul biber


Hazırlanışı

Toprak bir güveç içerisine kuşbaşı kuzu eti yerleştirilir. Et üzerine isteğe göre doğranmış patlıcanlar konur. Patlıcanların üzerine doğranmış soğan sarımsak sivri biber ve dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Yağ tuz ve karabiber ilave edilip 2 su bardağı su konup orta hararetli fırında veya ocakta üzeri kapalı olarak yaklaşık 2 saat pişirilir.